keskiviikko 4. syyskuuta 2019

Punainen

Punainen

Punaisesta väristä puhuttaessa olisi hyvä muistaa, että punainen voi indikoida lähes mitä tahansa asiaa. Eläin- ja kasvimaailmassa punainen edustaa vaikkapa herkullista mansikkaa, joka sinällään ei pieninä annoksina nautittuna johda välittömään hengenvaaraan - toisin kuin vaikkapa punainen kärpässieni.

Punainen on yleensä ilon väri, toisaalta se edustaa yleensä myös työläisiä. Onko työn tekeminen iloinen asia? Ainakin sen pitäisi olla; toisaalta Siperia on pullollaan joukkohautoja jotka aikoinaan täyttyivät erään iloisen aatteen punaisen lipun liehuessa taustalla.

Punainen on tyttöjen väri, tai ainakin on ollut. Vuonna 2019 näiden kanssa pitää olla tarkkana. Toisaalta vaaleanpunainen on joskus 1800- ja 1900-luvun taitteessa edustanut miehisiä arvoja, tämä usein unohtuu - syytettäköön siitä vaikkapa aikansa kehittymätöntä valokuvaustekniikkaa.

Tämä kaikki ei kuitenkaan voisi vähempää kiinnostaa Jan-Erik Flygelbergiä hänen asettaessaan panosta rulettipöydässä. Kiinnitettynä on oma talo, serkun talo sekä isoäidin elefanttifiguurikokoelma; rahallinen arvo yhteensä sataneljäkymmentäviisituhatta dollaria. Viidennen viskin jälkeen Jan-Erik laittaa kaikki punaiselle. Ruletti pyörähtää, ja lopulta kuula pysähtyy. Punainen kahdeksantoista.


Jan-Erik ei ehdi vielä edes tajuta mitä on tapahtunut, kun punaisiin pukeutuneet ratsupoliisit jo taluttavat miestä käsiraudoissa ulos kasinolta. Kukaan ei ollut huomannut kertoa, että Kanadaan tarvitaan matkustuslupa. Muut ihmiset olivat taas pilanneet yhden viattoman miehen elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Palkkio Työstäsi

Palkkio Työstäsi Uolevi Kämmenniemi oli aivan tavallinen jakeluautonkuljettaja. Kesäkuun neljäntenä päivänä vuonna 2007 vakiojakolenkil...